GANAJ NASIL YAPILIIR
Ganaj basit bir anlatımla pasta kaplamakta kullanılan kremayla eritilmiş çikolatadır. Pastaları şeker hamuruyla kaplamadan önce, pastanın etrafını sarmak için kullanılan yöntemlerden biridir.
Tek yöntem ganaj değil tabii ki. Ancak en çok kullanılan yöntemlerden biri. Hem lezzet açısından hem de görsellik açısından tercih edilir. Ganajı hazırlamak için öncelikle kuvertür çikolataya
ihtiyacımız var. Kakao oranı çok önemli. Istediğimiz kıvamı tutturabilmek için kuvertür çıkolatanın kakao oranının en az %55 civarı olmalıdır.
Ganaj hazırlamak için bitter kuvertür kullanacaksak 200 gram (1 paket) kremaya ve 300 gram kuvertür çikolataya ihtiyacımız var (kimisi ölçüyü bire bir yani 200 e 200 kullanabiliyor. Çikolatanın kakao oranı yüksekse olabilir ancak şahsi tercihim 200 e 300 dür)
Cam bir kaba çikolataları küp küp doğruyoruz. Bir sütlük veya cezvede kremayı kaynama noktasına getiriyor ama kaynatmıyoruz. Kaynayacağı an altını kapatıp hazırladığımız çikolatanın üzerine döküyoruz. Tel bir çırpıcıyla çırptığımızda ganajımız hazır hale geliyor.
7-8 saat oda sıcaklığında bekleyen ganaj sarelle kıvamına geldiğinde sürülmeye hazırdır. Eğer acelemiz varsa ganajı hazırladıktan bir müddet sonra soğuğa veya buzdolabına alarak daha çabuk kıvama getirebiliriz ancak burada dikkat etmemiz gereken nokta ganajı çok sık kontrol edip bir
anda sertleşmesini önlemektir.
Ganajı sütlü veya beyaz çıkolatalı hazırlayacaksak ölçüyü değiştirmemiz gerekir. Sütlü ve beyaz çikolata için oranı 200 e 400 veya 500 oranında değiştirebiliriz.
Ganajı genellikle pastanın dış sıvaması için kullanırız ancak kat aralarında da kullanılabilen lezzetli bir kremadır. Aynı zamanda pasta arasına kullanabileceğiniz başka bir kremanın içine ganaj ekleyerek kremayı da lezzetlendirebiliriz.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Degerli yorumunuz icin tesekkur ederiz!