dinsdag 17 februari 2015

ŞEKER HAMURUYLA SÜSLEMEYE UYGUN KURABİYE TARİFİ

ŞEKER HAMURUYLA SÜSLEMEYE UYGUN KURABİYE TARİFİ

Malzemeler:
250 gram tereyag (oda sıcaklığında)
150 gr pudrasekeri
1 paket vanilya
1 yumurta
450 gram un
yarim cay kasiği tuz


Kakaolu:
250 gram tereyag (oda sıcaklığında)
150 gr pudrasekeri
1 paket vanilya
1 yumurta
400 gram un
50 gr kakao
yarim cay kasiği tuz


Yapılışı:
Tereyağı, puda şekeri, yumurta ve tuz birbirine güzelce yedirilecek şekilde karıştırılır.
Bu karışıma un üç seferde katılır. Yani unun göz kararı üçte biri katılır ve çok az yoğurularak ikinci ve üçüncü kez eklenir. Üçüncü kerede vanilya da konur.
Bütün malzeme birbirine homojen bir şekilde karıştıktan sonra bir strech filme sarılarak buzdolabinda en az bir saat dinlendirilir.
Dinlenen hamur açmak için tezgaha konur. Bu aşamada hamurun tezgaha yapışmaması için un vs serpilmez. Bu hamurun yapısını bozup çatlamaya sebep olur. Alta silikon bir altlık serilebilir.
Ancak yoksa alta yağlı kağıt veya yine strech film konulur. Hamur bunun üzerine konarak yine üzerine yağlı kağıt veya strech film konularak açılır. Bu aşamada ben buzdolabı poşetlerini makasla ayırarak kullanıyorum. Herkes kendine en güzel yöntemi bulup onu uygulayabilir.
Buradaki amaç hamura daha fazla un vs karışmasını engellemek aynı zamanda hamurun masaya yapışmasını engellemektir.
Daha sonra kullanmak istediğimiz kurabiye kalıplarıyla çok özenli bir şekilde elimizi sağa sola oynatmadan hamur kesilir ve dikkatlice yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Kurdan yada catal ile hamuru delmeniz gerekiyor fotoğraftaki gibi.
Eğer bu aşamada çok oyalanırsak ve hamurumuz çok fazla cıvırsa fırına vermeden önce tepsiyle biraber on dk kadar buzdolabında dinlendirilip fırına öyle verilir. (kurabiyenin yayılıp büyümemesi için hamurun sert (soğuk) olması gerekir.)
Önceden ısıtılmış fırına verilir. Fırın ayarı herkesin farklı olduğu için kati bir süre verememekle birlikte kendi fırınımda 200 derecede 12-13 dk kadar pişiriyorum. Ama tarifin sahibi Selma arkadaşım bu tarifi 160 derecelik fırında 20 dk pişirerek uyguluyor.
Eğer kurabiyelerinizi çubuklu yapacaksanız fırından çıkar çıkmaz elinizi yakacak kadar sıcakken takmalısınız. Bu aşamada rahat tutabilmek için mutfak eldiveni kullanabilirsiniz. Çubukları dikkatlice sokup kurabiyeleri tel bir ızgara üzerinde soğumaya bırakabilirsiniz.
Kurabiye yapımı kolay görünüp ayrıntıları ve püf noktalarına dikkat edilmezse emeğin ziyan olacağı bir çalışma. Bu sebeple ilk kurabiyenizi yapmadan önce aklınızın takıldığı veya anlayamadiginiz bir yer olursa lütfen sorun. Biz en kısa sürede seve seve cevaplayacagiz. Yaptığınız kurabiyeleri bizlerle paylasirsaniz amacimiza ulasmamizin sevincini beraber yaşarız. Şimdiden herkesin ellerine sağlık!


1 opmerking:

Degerli yorumunuz icin tesekkur ederiz!